Η τακτική φροντίδα και καθαρισμός θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ακουστικών σας και θα τα βοηθήσει να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση λειτουργίας. Δεν θα αγοράζατε ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο και μετά δεν θα το πλένετε ποτέ ή δεν θα αλλάζετε λάδια, έτσι δεν είναι; Η διατήρηση των ακουστικών σας σε καλή κατάσταση απαιτεί επίσης συντήρηση. Έχετε κάνει μια πολύτιμη επένδυση. εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς να το προστατεύσετε.

Διαβάστε το εγχειρίδιο του βοηθήματος ακοής σας και επισκέπτεστε τακτικά τον παροχέα σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει το εγχειρίδιο του ακουστικού βαρηκοΐας σας και μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ακοής σας προτού καθαρίσετε μόνοι σας τα ακουστικά βαρηκοΐας σας και μην κάνετε ποτέ τίποτα για να καθαρίσετε τα ακουστικά βαρηκοΐας σας που το εγχειρίδιο ή ο παροχέας σας λέει να μην το κάνετε. Προγραμματίστε μια επίσκεψη με τον παροχέα σας τουλάχιστον μία φορά κάθε 6 μήνες έως ένα χρόνο για ενδελεχή καθαρισμό και έλεγχο. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη συσσώρευση κεριού, ίσως χρειαστεί να προγραμματίζετε επαγγελματικούς καθαρισμούς πιο συχνά.

Εργαλεία καθαρισμού ακουστικών βαρηκοΐας

Για τακτική φροντίδα στο σπίτι, χρειάζεστε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Τα πιο κοινά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των ακουστικών βαρηκοΐας περιλαμβάνουν:

 • Βούρτσα αφαίρεσης κεριού
 • Μαλακό, καθαρό, στεγνό πανί
 • Βρόχος κεριού/σύρμα
 • Καθαριστικό εξαερισμού

Τα κιτ καθαρισμού βοηθημάτων ακοής που περιέχουν όλα τα εργαλεία που αναφέρονται παραπάνω μπορείτε να τα αγοράσετε από τον πάροχο σας, . Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε πολυεργαλεία που συνδυάζουν πολλά εργαλεία σε ένα. Ακολουθούν μερικά άλλα στοιχεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τα ακουστικά σας:

 • Μια παιδική οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βούρτσα αφαίρεσης κεριού
 • Τα απολυμαντικά μαντηλάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για πανί, αλλά  μόνο  εάν είναι κατασκευασμένα για χρήση με ακουστικά βαρηκοΐας
 • Το καθαριστικό χωρίς οινόπνευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των ωτοασπίδων μοντέλων στο αυτί, αλλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα ειδικά σχεδιασμένο για ακουστικά βαρηκοΐας

Πόσο συχνά να καθαρίζετε τα ακουστικά σας

Καθημερινά Βασικά

Κάντε το εξής κάθε πρωί. Το πρωί είναι καλύτερο επειδή το ακουστικό βαρηκοΐας είχε χρόνο να στεγνώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας το κερί και τη συσσώρευση πιο εύκολο να αφαιρεθεί.

 1. Βουρτσίστε απαλά το κάλυμμα του μικροφώνου για να αφαιρέσετε κερί ή υπολείμματα
 2. Σκουπίστε απαλά ολόκληρο το ακουστικό βαρηκοΐας με ένα μαλακό πανί

Εβδομαδιαία λεπτομέρεια

Περίπου μία φορά την εβδομάδα, αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο αφαιρώντας προσεκτικά την πρόσθετη βρωμιά και τη συσσώρευση.

 1. Χρησιμοποιήστε μια θηλιά παραλαβής/σύρματος για να αφαιρέσετε απαλά τυχόν επίμονες εναποθέσεις ή συσσώρευση κεριού. ΜΗΝ  χρησιμοποιείτε την επιλογή γύρω από τις θύρες μικροφώνου ή δέκτη
 2. Για μοντέλα με προστατευτικά κεριού, ελέγξτε και αντικαταστήστε το προστατευτικό κεριού όπως χρειάζεται