Η φύση μας έδωσε δύο αυτιά για την τέλεια ακοή.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι πολλοί βαρήκοοι και από τα δύο αυτιά ακούν καλύτερα όταν έχουν ακουστικά για κάθε αυτί.

Όταν φοράτε ακουστικά και στα δύο αυτιά έχετε στερεοφωνική ακουστική ικανότητα. Και με τα δύο ακουστικά εντοπίζετε καλύτερα τους ήχους, ακούτε καθαρότερα όταν γίνεται θόρυβος και γενικά έχετε βελτιωμένη ευαισθησία στα αυτιά σας.

Βελτιωμένος εντοπισμός ήχου.

Τα κύματα ήχου βρίσκονται ολόγυρα μας. Αυτά τα κύματα ταξιδεύουν από τη πηγή ήχου στο εξωτερικό μέρος του κάθε αυτιού που τα συλλέγει. Περνούν από το τύμπανο στα οστάρια του μεσαίου αυτιού και μετά στο εσωτερικό αυτί. Το εσωτερικό αυτί είναι ένα μικροσκοπικό όργανο σε σχήμα κοχλία που μεταβάλλει τους ηχητικούς κραδασμούς σε ηλεκτρική ενέργεια που στέλνει στον εγκέφαλο σας.

Ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα που μας παρέχει ο εγκέφαλος είναι η προέλευση του ήχου. Ήχοι από τα δεξιά, αριστερά, επάνω και κάτω φτάνουν στα αυτιά μας κατά διαφορετικά διαστήματα και λίγο διαφορετικές εντάσεις. Αν και το κεφάλι μας είναι μικρότερο από τριανταπέντε εκατοστά, παρ’ όλα αυτά ο εγκέφαλος μπορεί αμέσως να υπολογίσει τις ελάχιστες αυτές διαφορές στα αυτιά μας.
Φανταστείτε ότι στεκόσαστε στη γωνία ενός δρόμου με μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση όταν ξαφνικά ακούτε ένα αυτοκίνητο να κορνάρει. Επειδή φοράτε μόνο ένα ακουστικό, δεν καταλαβαίνετε αν το αυτοκίνητο είναι στα αριστερά ή τα δεξιά σας. Με τα δύο ακουστικά θα μπορείτε πιο εύκολα να καταλαβαίνετε από πού προέρχεται ο ήχος.

Βελτιωμένη ικανότητα ακοής στο θόρυβο.

Όταν φοράτε ακουστικά και στα δύο αυτιά, η ομιλία ακούγεται συνήθως καθαρότερα και οι ήχοι είναι γενικά πιό φυσικοί και ισορροπημένοι. Θα παρατηρήσετε τη διαφορά στην ποιότητα ήχου μόλις συνηθίσετε να φοράτε τα δύο ακουστικά.
Όταν χρησιμοποιήτε και τα δύο ακουστικά, η χαμηλή ομιλία και οι ψίθυροι γίνονται πιό κατανοητοί ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ικανότητα σας να ξεχωρίζετε την ομιλία από τον υπόλοιπο θόρυβο. Όταν τα δύο αυτιά συγκρίνουν τις διαφορές μεταξύ τους σχετικά με την ομιλία και τον θόρυβο, η ομιλία ξεχωρίζει πιό εύκολα από τον υπόλοιπο θόρυβο και γίνεται πιό κατανοητή.

Βελτιωμένη ακουστική ευαισθησία.

Το ένα ακουστικό μπορεί να είναι αρκετό για περιπτώσεις που υπάρχει ησυχία, αλλά όταν γίνεται θόρυβος δεν είναι αρκετό. Πολλοί ανεβάζουν την ένταση στα ακουστικά για να καλύψουν τον θόρυβο αλλά αυτό δεν αποτελεί ικανοποιητική λύση. Όταν ανεβάζετε την ένταση, κάνετε τους ήχους πιό δυνατούς μα όχι πιό καθαρούς. Μπορεί επίσης να προξενήσετε ηχώ όταν ανεβάζετε την ένταση πολύ.

Ακούτε καλύτερα.

Ανακαλύψτε τα πλεονεκτήματα των δύο ακουστικών. Μπορείτε να παρακολουθήσετε συνομιλίες πιό εύκολα και πιό άνετα όταν φοράτε δύο ακουστικά.

Δεν χρειάζεται να γυρίσετε το κεφάλι σας ή να ζητήσετε να σας μιλούν στο “καλό” σας αυτί. Και τα δύο αυτιά μαζί συμβάλλουν στη δυνατότητα να μπορείτε να παρακολουθείτε σοβαρές συνομιλίες ή να συμμετέχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Ενημερωθείτε από τον ειδικό ακοοπροθετιστή για τα ακουστικά που σας ταιριάζουν καλύτερα, και απολαύστε την ακοή σας όπως σας την έδωσε η φύση – και με τα δύο αυτιά.