Η αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια της ακοής, κοινώς γνωστή ως ξαφνική κώφωση, εμφανίζεται σαν μια ανεξήγητη, ταχεία απώλεια της ακοής, συνήθως στο ένα αυτί, που συμβαίνει εντός μίας έως τριών ημερών. Μερικές φορές, οι άνθρωποι με ξαφνική απώλεια ακοής δεν επισκέπτονται αμέσως τον γιατρό τους, επειδή νομίζουν ότι η απώλεια της ακοής τους οφείλεται στο κερί του αυτιού. Όμως, αν καθυστερήσουμε περισσότερες από τρεις μέρες από την ξαφνική απώλεια ακοής να επισκεφθούμε γιατρό, μειώνεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η συχνότητα εμφάνισης αυτού του φαινομένου είναι 20/100.000 ετησίως. Στο 41% των ασθενών, αυτή συνοδεύεται με βουητό στα αυτιά.

Της αιφνίδιας απώλειας ακοής προηγείται δυνατός θόρυβος στο αυτί. Τα συμπτώματα της απώλειας της ακοής είναι: δεν κατανοούμε τι μας λένε, αυξάνουμε την ένταση του ραδιοφώνου ή της τηλεόρασης, δεν ακούμε τους υψηλούς ήχους, ζητάμε να επαναλάβουμε αυτό που μας λένε, αισθανόμαστε άσχημα σε θορυβώδες περιβάλλον, μιλάμε δυνατά, έχουμε βουητό στα αυτιά ή το κεφάλι, δυσκολευόμαστε στο τηλέφωνο.
Εννέα στους δέκα ανθρώπους με ξαφνική απώλεια ακοής χάνουν την ακοή στο ένα μόνο αυτί. Η μονόπλευρη απώλεια ακοής επηρεάζει ιδιαίτερα την επικοινωνία σε καταστάσεις με θόρυβο υποβάθρου. Τα συμπτώματα της αμφοτερόπλευρης απώλειας της ακοής είναι η μείωση της ακοής και στα δύο αυτιά. Η αμφοτερόπλευρη απώλεια της ακοής μπορεί να είναι είτε συμμετρική είτε ασύμμετρη. Όταν είναι συμμετρική, η απώλεια της ακοής είναι περίπου η ίδια και στα δύο αυτιά. Όταν είναι ασύμμετρη, το ένα αυτί ακούει καλύτερα από το άλλο, αλλά και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά.

Τι μπορούμε να κάνουμε αν χάσουμε την ακοή μας ξαφνικά; Αν νομίζετε ότι έχετε ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά, δείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν. Εκτός αν το πρόβλημα είναι απλά μια απόφραξη που προκαλείται από τη συσσώρευση κεριού, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί, θα πρέπει να πάτε αμέσως σε έναν ειδικό ΩΡΛ.
Ένας ειδικός ΩΡΛ διενεργεί λεπτομερείς εξετάσεις για να εκτιμηθεί ο βαθμός και το είδος της απώλειας ακοής που μπορεί να υπάρχει.
Υπάρχουν πολλές αιτίες για την ξαφνική απώλεια της ακοής, που περιλαμβάνουν τις ιογενείς λοιμώξεις, ενδοκοχλιακές ρήξεις της μεμβράνης, το σύνδρομο του Meniere, νεοπλασματικές, τραυματικές, μεταβολικές, νευρολογικές, ανοσιακές εσωτερικές νόσους του αυτιού, ιδιοπαθείς (άγνωστης αιτιολογίας) και άλλες αιτίες. Δυστυχώς, ακόμη και μετά από ενδελεχή έρευνα για μια πιθανή παθολογία, η αιτία της ξαφνικής απώλειας της ακοής παραμένει άγνωστη στους περισσότερους ασθενείς.

Σε περιπτώσεις σοβαρής ή βαριάς απώλειας της ακοής, η πιο συνηθισμένη θεραπεία περιλαμβάνει ένα ακουστικό βαρηκοΐας .